Friday, April 30, 2010

ini kesah telur dan periuk...


salam...
hari ni nak study sebenarnya...
sebab ahad ade paper ins312...
(ngape la uitm ni zalim sgt wat exam hari ahad yek??)
sok lak ade photoshoot casting...
so nak xnak memang kena study gak hari ini...
akal kata study...
jasad kata malas...
apa mau bikin??hehe...

oh, tadi nak cakap pasal telur n periuk ea??
jap!tengok ni...





telur kiri lebih besar dari telur kanan...
saya beli telur ini di tesco...
GRED C...
sbb masa tu promotion telur gred c sahaja!!
RM5.99 sepapan...memang murah!!
tapi...
telur sebelah kanan yg kecik di ambik kat tgh2 jln yg selalu display brg2 offer 2...
bila saya balik nak masak, saya heran gile camne telur gred c saiz da mcm gred f??
so esoknye g tesco lagi semata2 mau beli telur lagi...
kali ni g tengok kat row yg memang tempat letak telur yg biasa...
harga still rm5.99...
tapi telur dia...
tengok r sendiri perbezaan die...
cam haram kan??
menyakitkan hati...
macam nak tipu pengguna...
kena report kat hak asasi manusia ni...
yeke weh??
ke persatuan pengguna malaysia...??
mane2 je la...
tapi aku tetap xpuas hati!!!
sengaja wat promotion gred c murah...
padahal gred f...

erm...dah lah!!tengok ni lak...



 
unik gile periuk ni kan..??
ha...meh sini aimi mau story...huhu...

kesahnya bermula ketika hujan lebat mencurah2...
seorang wanita anggun bernama AIMI memasak air menggunakan heater seperti biasa...
baru saje dia petik main suis kat dinding...
PPOOOMMMMM!!!!
ada sambaran api di situ...
haha...pucat muka aku time 2 weh...
heater 2 meletup...
nasib api xbesar...jz letupan kecil 2 je...

jam lak da kol5...jap lagi abg roy balik...
nak xnak memang kena masak air atas dapur...
aku bukan xnak@xreti...
masalahnya aku ni TERSANGAT2 pelupa...
tapi xpe la...aku masak gak air atas dapur...
konon2 pakai periuk biar cepat masak sbb malas nak tunggu lame2...
aku pun teruskan keje2 lain...
angkat baju, lipat baju...
siap sempat on9 fb lagi...
time nak angkat baju masuk bilik baju...
aku dgr cam bunyi api dapur yg 'ssssshhhhhtttttt' 2...
terus aku campak baju2 yg da lipat 2...
berlari aku ke dapur...
tengok2 periuk baru hadiah kawen drpd mak angkat aku da jadi artifak...
haha...da macam brg antik zaman tok janggut yg kat muzium 2 weh...
air yg tadi penuh da kering kontang...
aku terus lah tutup api dapur 2...
dada aku memang da 'gguuuppp ggguuupppp gguuupppp' xtentu hala da...
nasib laki aku xde...kalo x, da bising da dia marah aku ni...
haha...nasib baik xterbakar umah aku weh...
nasib baik masih pnjg lagi umur aku...
alhamdulillah...


MORAL
1) jangan tertipu dgn promosi @ sale yg macam xmunasabah
2) teliti barang sale 2 tol2 b4 g cashier counter
3) kalau rasa anda seorang pelupa macam saya, sila guna heater atau cerek yg ade bunyi 'eeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttttttt' 2 utk masak air
4) tolong jangan makan banyak semut supaya xjadi pelupa

ok sekian...=)

hari yg membahagiakan tapi agak memenatkan...


salam semua...
da ngantuk sangat sebenarnya...
baru balik kol12 tadi...
sempat gak tengok fb...
thanx 2 all my frens yg wish birthday...

xlupe kepada my parent in law yg wish...
mertuaku cikgu bm ini wish :
"Selamat hari lahir.
smoga pnjang umur dan
brjaya dalam semua karier."
(present utk menantumu mane umi tersayang...??=D)
entry yg b4 ni umi xwish lagi...
so ni baru sebut name umi...

wawa...
thanx gak call aku semata2 nak wish birthday...
really appreciate it!!

miza...
thanx gak cz bagi cute mms...
"Epy bezday moga pnjg umr,
rumh tga bhgia..=)
dpt bby cpt, hehe..;-)"


eh??nape bear ni xtunjuk bunga 2??
dalam mms die tunjuk tau...
xpela...janji die dapat enterprem kat sini kan...

nana pon thanx gak...
"Aimi! Hepy bfday!"
ingat gak ko kat aku...
hehe...

yg wish kat fb xdapat lah nak tulis satu2 kan...
pengsan kalau gitu!!!(*~*)

ha...30 april lak (means hari ni) bezday daddy tercinta...
miz u sangat2!!
anak ayah lah katakan...hehe...

daddy nape wat muke cam2??
daddy saya memang xsuke bergambar...
harap maklum...
tapi dia sangat hensem seperti jackie chan...=D


sok lah cite lagi...
nak tido da ngantuk!!
abg roy pun sudah berdengkur ni...=)

oh, sekejap!!
abg roy bajet hensem!!

pssttt!!!jangan gtau dia tau!!
haha...tapi memang bajet pun...=P



Thursday, April 29, 2010

it's my birthday!!!!


hye semua...
salam 1 malaysia (konon2 patriotik)...

this is my happiest day...
cz today is my birthday...
(ha...cepat2 wish sekarang!!!=D)
malam tadi best sangat2...

mula2 hubby cayang bawak g makan pizza...
(konon2 nak amik hati lepas dapat rm300 semalam...)
masa mula2 nak masuk...
aku tgh cakap2 ape ntah ngan hubby...
pas2 budak keje pizza 2 tanya "take away or ......"
sumpah aku xdengar dia cakap ape...
aku tanya balik "ha?ape die?"...
pas2 die cakap melayu..."makan sini atau..."
xsempat dia habis cakap aku potong...
"oh,makan sini!"
ya allah...malunye...
mesti budak pizza 2 igt aku ni xpaham bahasa omputeh...
"sengal!"...aku mengomel dalam hati...
pastu time nak order, aku soh je order set, senang...
eh...dia nak order pizza yg large juga...
lantak kamulah sayang...
dah lah ramai orang gila kat pizza tu...
time pizza 2 sampai lak, aku sorang2 jek kat meja 2...
sebab hubby g restroom...
(blom makan lagi da g membuang...huhu...)
aku tengok ramai gak mata2 liar melirik kat aku...
la...bukan aku perasan la korang ni pun...
diorang 2 melirik kat aku bukan sebab aku cantik ke nak ngorat ke hape...
tapi sebab pizza 2 besar kan utk aku sorang...haha...
aku agak malu gak la kan...
dah lah aku xsuka orang tengok aku...
lepas nampak kelibat hubby dari jauh...
FFUUUHHHH!!!!lega gila rasanya...
tapi still gak ada mata2 yg menjeling2 kat kami berdua ni...
yela...selalu orang makan pizza berdua order yg medium ke...
ni kitorang bantai order large...
nampak sangat lah laki bini ini kuat makan!!!haha...
hei...korang ingat kitorang xhabis makan n tapau bawak balik ke ha...???
tolong sket ea...???
ini aimi bersama suaminya...
sudah semestinya pizza itu habis licin...
rasa cam baru lepas cuci jek plate pizza 2 sbb licin sgt...hehe...
lantak lah korang nak pandang ke nak ape...
yg penting kitorang kenyang...
masuk keta masing2 terdiam sbb kekenyangan...







tapi xterus balik umah...
hubby bawak jalan2 kl...
lame xjalan2 sbb hubby sibuk memanjang...
tepat kol12 tgh malam...
hubby wish "happy birthday sayang..."
dan...satu kucupan utk ku dari suami tercinta...
so...
hasilnya semalam aku dapat lah beberapa present...
xdelah mahal mane cam CT dpt handbag LV limited edition dari datuk k kan...
tapi bernilai n berharga sgt bagi aku...
sebab pemberian suami tercinta...
sayang u darling!!!(^-^)

dapat semua ini...=P


cantik x handbag ni??
xnampak sgt ea...??
jap2..


ha...da gantung baru nampak...
nice kan??=D
red!!i like....


pastu hubby belikan anak tudung kaler2 ni ha...
die leh pakai macam2 cara...
yg ni banyak pic kan??
tengok yg bawah lak...


ha...yg ni lak banyak merah...


tapi anak tudung yg sama je...
bes x??


balik2 je dgn excited dan terujanya aku...
eh, sama je pon teruja ngan excited ek??
lantaklah!blog aku, suke ati aku lah nak cakap ape...
watever...
ha...balik2 terus try tudung yg aku beli nak wat basahan...
murah jek!!
RM5 ok!!


kalau korang nak cakap xlawa ke apa...
suke hati korang lah ye...
aku suke jek tudung ni...
harga pon murah...
nak gak cakap lagi...
RM5 je!!=)

ha...lagi ape ek??
oh!cerita pasal kawan2 aku yg sms wish bezday...

1st fren yg wish..
asnishah yg lucu banget!!
"mesti dah tidor..selamat tidor.
But,i want to be d first person wish u
'selamat hari jadi'..
cpat2 timang huby n baby..hehe3.."
memang ko org first yg sms pon nis...

pastu uyun yg selalu wat LH...
"hepi birthday babe! love u"
luv u 2 bebeh!!

the joy d'great...
"hepi bufday 2 u...
hepi bufdat 2 u...
hepi bufday 2 aimi...
hepi bufday 2 u..."
sweet gile...

then sue si cikgu yg taf...
"Selamat ar lahir puan aimi"
hei..mentang2 cikgu, die panggil aku puan..

pastu pagi2 buta tadi my mom si tauke kueh...
ibu mms "Happy Birthday"...
dalam mms 2 ada si meow yg cute...

video


lastly pagi tadi gak angah adik pompuan aku satu2nya...
"Ey bfday girl..
bgn la,hee..
happy birthday,sis..
may god bless u.
may ur marriage lasts 4eva..
iloveyou..
cpt2 dpt baby,ehe..
k,epy bfday!daa.."

TQ so much kepada semua yg wish 4 my birthday...
xkire lah call ke, sms ke, mms ke, fb ke...
or kat mane2 je...
thanx u all...
luv yaa!!!

ha...itu sahaja kisah hari ini...
kisah di hari jadiku...
29 april 2010...
genaplah umurku 21 tahun...



Wednesday, April 28, 2010

darah apakah itu...???



*cerita di bawah hanya untuk wanita sahaja!!!
ataupun lelaki yg dah berkahwin...
atau lelaki yg berfikiran terbuka...

sambung......


ini cerita hari itu...
saya period macam biasa...
habis pon macam biasa...
enjoy2 seperti selalu...

tapi.......

pada 5 april 2010...
setelah selesai segala presentation...
(entrepreneurship, selling, n international business)
selepas puas melempiaskan segala kepenatan seharian di atas katil...
aku pun menuju ke bathroom utk mandi...


tiba-tiba...............

aku melihat darah yg terlalu banyak mengalir ke kakiku....

darah apakah itu........??????

erm...aku pon xtau...
xpernah pon aku period heavy camni...
tapi aku terus jerit...
"sayang!!!ade darah...!!!"
airmata kompom dah start meleleh da...
aku dah lah takut darah...
(bocor rahsia...hehe...)

aku da cuak gila...
hby ajak g hospital...
tapi aku takut...
so aku tunggu lah beberapa hari...
3 hari berturut2 darah tu banyak gila cam orang miscarriage...
tapi nak kata aku keguguran...
baru je lepas period...
mustahil2!!!

hari ke4 hby bawak g hospital...
doc cakap bukan keguguran...
so tunggu dalam seminggu if xstop gak...
datang semula...
tapi bila masuk hari ke5...
darah tu dah mula berkurangan...
(walaupun pada aku tetap banyak gak!!)
hari ke8 darah tu habis da...
syukur sgt2!!!
xde lah kerisauan memuncak di pundak hatiku...(cheh...=D)

bila aku fikir punya fikir...
hah!!!baru aku teringat...
aku baru je stat pakai pad baru...
b4 ni pakai pad cam yg kita semua biasa pakai tu lah...
yg ni aku tukar pakai pad herba...
apa entah nama dia...
nanti jap lagi kalo ingat aku tulis...
ha...kalo kita ada masalah pape yg melibatkan kewanitaan...
memang ada effect bila pakai pad ni...
tu yg dia tulis dalam booklet yg aku dapat lah...
dia cakap kalo lepas pakai tu period xteratur or banyak aliran darahnya...
itu sebenarnya hanyalah proses biasa utk memulihkan semula dalaman kita tu...

o0o.......baru aku tau...
(tu pon lepas aku baca balik booklet tu walaupun da agak lama gak aku dapat...)
kira secara logiknya dia keluarkan semua sisa2 darah yg tertinggal dulu2 tu lah ek??
aku assume camtu lah...
lebih2 lagi bila seseorang tu mengambil pil2 hormon...
yg akan menyebabkan peraliran darah tu jadi xbtol...
effective gak lah pad tu...

hari tu masa hubby belikan buat endah x endah je...
sebab aku rasa sama je mana2 pad pun...
dah pakai buang gak...
tapi yg ni lain rupanya...
xpelah...saje nak share...
eh jap!!lupa nak letak pic pad tu...
kang kalau korang rase nak beli...
xtau lak camane rupa benda nya...

kat bawah ni lah dia pad yg aku pakai...
o0o...name dia...
FC Bio Sanitary Pad....
bila pakai rasa selesa je sebab sejuk...
hehe...
senang nak bukak ikut atas tu je...



normal flow (maxi / slim)
RM11
20 pieces
(wings)




heavy flow (overnight)
RM12
20 pieces
(wings)




pantyliner
RM10
40 pieces

so dah tau camane rupa benda alah nya kan...??
siap bagi harga n isi kandungan lagi...
g r cari kat kedai2 jamu kalo rasa berminat nak cuba...
kalau kita xde pape masalah, xkan ada effect...
kalau korang rasa xtau nak cari kat mane...
ataupun xjumpa...
camni lah senang...
contact saya sahaja ok??
sebab dekat rumah saya ade 1 kedai + 1 spa + 1 org akak yg jual pad ni...
so ada 3 choices utk saya pilih nak beli katne...
ngeeee.......(^-^)
jadi tiada masalah utk saya dapatkan pad ini...
lagi 1...saya xkan mark up harga...
sebab saya hanya mahu menolong...
hehe...

sekian....=P


pergilah kau perasaan jahat!!!


mate aku terkelip2 entah utk yg ke berapa kali...
sudah puas ku cuba lelapkan mate ni...
tapi hampa...=(
apa yg aku mengganggu fikiran aku pun aku xtau...
pusing kiri salah...
pusing kanan salah...
kekandaku itu sudah ke planet zuhal barangkali...
mimpikan puteri kayangan mane pun xdapat aku selami...
aku pandang wajah suci suamiku itu...
tiba2 kenangan lame menyusul kembali...
satu persatu datang menyergah kotak akalku yg kosong ini...
xsemena2 juga hati aku tiba2 menjerit...

"kenapa kau datang lagi kenangan???
aku sudah bahagia...
jangan kau rosakkan kegembiraan aku...
jangan kau curi senyum manisku...
jangan kau carik hati riangku ini...
jangan kau kotori hati lelakinya dgn kata2 nistamu terhadapku...
jiwanya terlalu suci utk berdamping dgn kau...
jangan kau tagih kasih pada yg xsudi...
aku masih mampu membahagiakan dia...
aku masih layak berada di sampingnya setiap saat...
apatah lagi dgn ikatan suci yg direstui semua...
pergilah kau kenangan...
jangan kau datang lagi musnahkan segalanya...
kau terlalu naif utk mengerti apa itu cinta...
berilah ruang utk kami bernafas lega...
hati kami telah disatukan...
aku tidak mahu ada apa2 lagi yg mengganggu aku & dia...
akanku buang segala cemburuku, curigaku dan segala2 perasaan jahat yg ada...
kerana aku masih percayakan suamiku...
pergilah kau..."


p/s : cerita ini tidak ada kena mengena sama ada yg hidup
mahupun yg telah pulang ke rahmatullah...harap maklum....=)

haha...
saje je wat gempak...
da xtau nk tulis ape...
ngantuk da ni...
mau kucup pipi kekanda sayang ini...
walaupun tanpa pengetahuan die...
mmmuuuaaahhhhh!!!!
sayang u darling!!!

Tuesday, April 27, 2010

aku si penggemar teh...





aku adalah pencinta teh sejati...
hari2 mau teh...
rase hidup xlengkap tanpa teh...
kalo kat umah...
mesti nak teh o panas suam...
kalo g lepak kedai mamak pagi2...
lidah ni kompom nk menikmati teh tarik...
dulu hby pelik nape la hari2 mesti wat teh 1 jug...
padahal nk minum 2 orang jek...
tapi skarang...
kekandaku itu kini sudah mula mengakui teh o yg aku bikin hari2 itu enak...
haha...baru tau penangan teh o aku!!!
kalo die nak teh o je...
die akan cakap...
"sayang, nak teh o nget-nget..."
kamu orang tau ke ape 2 nget-nget...
meh cni saye gtau...
nget-nget 2 panas suam...
xpanas sgt...xsejuk sgt...tapi lebih kpd panas...
hah...time 2 lah teh akan rase sedap gile!!!
penah de 1 hari ahad 2...
aku n hby bgn awal...
so cm bese aku akan wat teh o...
kejap je kitorang minum2 sambil borak2 teh 2 da abis da...
tengahari 2 aku wat lagi...dan abis lagi...
nak tau x utk hari 2 je bape byk jug kitorang minum berdua???
ha...4 jug utk 2 org minum...
gile kan...???
lagi la aku ni kuat manis...
kdg2 sampai hby tegur "syg ni kalo wat air cam nk potong kaki org..."
gula 2 memang r leh datangkan bermacam2 penyakit...
leh gak menggemukkan...
tapi 2 dulu...
sekarang aku da ade penyelesaiannye...
kamu orang sume nak tau x apebende...???
inilah die jawapannye...


ini ialah gula STEVICO...
dibuat drpd daun stevia...
aku suke gile rase die...
manis die lagi sedap dari gula bese yg kite gune hari2...
1 paket kecik kat atas tu 1 gram je...
tapi leh wat 2 cups of coffee...
nampak cam manis gile kan...???
da name pon aku memang kuat manis kan...
TAPI.........
yg paling penting 0 kalori!!!
die same je ngan gula utk org diabetes 2...
jz bentuk dia memang crystalize cm gula bese...
xmacam gula diabetes yg selalu kite tgk dlm bentuk powder n kapsul 2...
so seronok r sket nak gune utk wat air...
lagi2 utk org yg xde diabetes...
xde r rase cam org sakit...
hehe...
so...lepas ni aku xde r nak risau lagi walaupun aku KUAT MANIS...
gula itu xkan menggemukkan aku...
i like that sugar...
thank you STEVICO SWEETERMIX...
walaupun harga die agak mahal dari gula bese...
tapi lebih jimat dan memuaskan hati aku sbg penggunanye...
ngeee.....=D
xnak tanye ke bape harge die...???

1 paket kecik = RM1
1 kotak (500g) = RM115

nampak mahal kan...???
tapi kite jz gune sket je da rase manis gile...
so jimat la sebenarnye...
menyihatkan lagi 2...
huhu...
itulah dia story aku si penggemar teh yg manis...

sekian....=)

opppsssss!!!!! i really 4got something!!!!!



ya allah ya rabbi......
aku lupe nk cite pasal my beloved hubby.....
my abg "ROY".....(sory sayang....hehe....)
he's very interesting guy...
n i really fallin' luv with him when i c his smile....
i dont know either he's hensem or not...
but.....
i do LUV him whoever he r.....
suami sendiri kan...
xkan xsayang lak...
haha...
kdg2 die agak panas baran....
tapi kdg2 leh jadi cool gile!!!
yg penting aku rase selamat bile ngan die...
die sentiasa wat aku rase disayangi n dihargai....
ala.....
banyak lak memuji ni ha.....
cukup la 2 ea sayang???
miz him so much!!!!
lambatnye hby balik keje.....


ini hubby saye....=)


inilah abg "ROY" saye...
korang 2 tau ke abg ROY 2 ape???
haha....
si cumil cayang.....
ampun banget!!!!




aku sayang kawan2 aku......




salam sume...
hari ni amat2 lah membosankan....!!!!
dush!!!dush!!!dush!!!
bosan xhengat neh!!!
on9 fb pon xmembantu....
mane kawan2 aku ni...???

aku rindu besfren aku sejak tadika.....
fadh....wat r u doing now ek....???

inilah fadh besfren ku....


aku rindu kawan2 baik aku tym skola....


anis....


miza.....


wawa....


sue.......


uyun......


asma.......


naro.....
sory r pic ko xtau nk amik ktne....
ni je yg mampu....hiiii.....=)


aby.....
mane ko menghilang by....???=(


fad....


n........................
korang ingat x lagi tym ni....???

bzday kite sume......huhu....


ni lak pic BL SOJ.....
haha....korang tau ke pe maksudnye...???
xtau kan....???
itu RAHSIA!!!!
hanya kami yg tau....



ni aku nk cite pasal kawan aku yg aku paling sayang kt KPTM Bangi....

joy d'great.....
haha....
kesengalanmu menggamit hari2ku....
walau bukan hari2 bertemu....
(sbb kite lain2 cos kan....???haha....)
aku xpenah lupe kat ko....
luv u joy!!!!
thanx 4 all ur concern bout me....=x

Monday, April 26, 2010

aku seadanya...


my name is AIMI ZAWIYAH AZAHARI....
but all my frens call me AIMI...
i am married with my beloved hubby, MUHAMMAD RAFI'UDDIN RODZUAN...
luv him sooooo much!!!
sebenarnye xtau nk tulis pe 4 my first entry ni...
tengok all my frens yg de blog laju je menulis...
tapi aku xde idea pon...haha...
berangan je lebih!!!
hope dapat r aku bertahan utk teruskan niat berkecimpung dlm dunia penulisan blog ni...
huhu...doakan aku kawan2!!!!