Saturday, October 8, 2011

.....Pengalamanku Saat Melahirkan.....

salam sume..
maaf sangat sebab x update blog ni..
hari ni terbukak hati nak update sebab bosan encik hubby xde g kursus kat Rompin..
frust je sebab hari ni bezday dia n dah plan nak celebrate..
xpela..nak wat camane..kena support la suami kan?hehe..
saya just nak kongsi berita gembira..
saya dah selamat melahirkan baby girl tepat on due date yg doc bagi..
iaitu pada 11 september 2011..
best kn date??
~ 11.09.11 ~
hehe..baby lahir jam 11.23 pagi..
sory la sebab lambat update kt blog..hehe..
jom la dengar story saya pasal detik2 kelahiran baby..=)

actually saya x expect akan deliver tepat on due date sebab hajat hati nak deliver awal..
huhu..tapi x kesampaian nak wat camane kan??

malam 10 september tu saya dah macam risau2 sket sebab esoknye dah due date..
tapi tanda2 xde langsung..
siang tu siap g jalan2 open house kt beberapa umah..
pakai wedges u!!jangan jeles!!haha..
tapi wedges x tinggi sangat n lembut la tapak dia..huhu..
(nak gak mak yong melaram..hehe..)
so malam tu borak2 ngan abg roy tersayangku itu macam biasa..
yg pelik malam tu kitorang tido lambat tengok America's Got Talent..
selalu dah tido awal..
pastu dalam kol12 lebih tu da rase sakit sket2 kt pinggang..
tapi wat xtau aje..
kol 2 pagi tu baru macam tertanya2 "ni sakit bersalin ke ape?"
sebab xde pape tanda yg kuar..
abg roy dah risau2 tanya "sakit sangat ke?", "nak g hospital x?", macam2 la dia tanya..
pastu dalam kol 4 pagi tu rase sakit kat ari2 n pinggang makin kuat n kerap..
bila sakit tu macam xtahan sangat..
tapi abg roy ajak g hospital, saya xnak sebab xde kuar pape tanda n dah malas nak g..
sebab sebelum tu dah 2X g hospital cek baby kurang gerak..
pastu dah cek2 n dok lame dlm bilik saringan bersalin tu sampai baby ok..
dah kena balik..tu yg malas..
tapi bila dah xtahan sangat abg roy terus paksa g hospital..
so kitorang gerak dari umah dalam kol 5 pagi..

disebabkan saya n abg roy a.k.a encik hubby terasa amat lapar, kami singgah McD g drive thru breakfast..haha..
yela..nanti takut xde tenaga mase nak deliver..huhu..
sampai kat Hospital Sultan Ismail, kitorang siap makan dulu breakfast tu dalam keta kt car park..
dah siap tu encik hubby tanya nak jalan dari parking ke nak hantar kt emergency?
disebabkan orang cakap banyakkan berjalan leh cepatkan proses bersalin, saya dengan yakin ajak encik hubby jalan kaki dr car park tu g bilik saringan bersalin..

masuk bilik saringan kena pakai CTG kt perut utk tengok contraction & jantung baby..
punye la sengal doc practical tu dia cek2 perut cakap kepala baby atas lagi n xkan bersalin hari tu..
dah la ngan muka ngantuk2..pastu macam x percaya yg saya memang tgh sakit contraction..
pastu dia cek jalan pn nak xnak aje..dia cakap close..
dia cakap kadang2 baby cuba nak turun bawah memang sakit sket..
macam nak sepak je doc tu sebab saya memang tol2 tgh sakit..
dalam kol 6 pagi kan doc akan tukar shif..
so doc lain yg take over kes saya..

doc yg ni tanya tadi doc tu dah cek jalan x?
saya cakap dah n dia cakap close..
so doc tu cakap xpela, dia akan cek lagi sebab contraction saya kuat n regular..
then dia cek punya lah lame..dia cakap kat nurse tu "mane ade close..3cm..soft..boleh jadi 4cm ni.."
fine!!sakitnye tuhan je yg tau sampai nurse tuu cakap "dah la..sakit orang tu.."
pastu doc tu cakap "ha, kan da 4cm.."
sebabnye syarat nak terus masuk labor room mesti 4cm..
nasib baik la doc yg mule2 cek tu x wat report lagi sebab nurse tu cakap kalau doc tu dah wat report, saya kena balik cz doc tu cek jalan x bukak lagi..
ALHAMDULILLAH..
memang Allah tu nak tolong saya..
tapi geram lak ngan doc tu!!haish!!

so dalam kol 7.30 pagi saya dah dimasukkan ke labor room..
labor room HSI memang best sebab bilik sorg2..
x pasti ikut kelas ke x tapi saya amik kelas 2 pon labor room sorg2..
kalau blom 4cm or dah 4cm tp labor room full, kena admit ward n husband xleh teman..
bila dalam labor room husband memang leh masuk teman sebelum n semasa bersalin..
memang nasib saya baik sebab labor room memang ade kosong lagi 1 n saya terus dimasukkan ke labor room..
bila encik hubby dah setel register sume kat kaunter bawah, dia masuk labor room temankan saya..

serius cakap nurse2 kat HSI memang baik2 xkira yg praktikal or senior..
servis dorang memang best..xde langsung marah2..
mase encik hubby kuar g toilet dorang asyik tanya mane suami..
kalau xde, dorang akan try carikan kot2 tengah tunggu kt luar..
doc pecahkan ketuban saya dalam kol 8.30 pagi..
memang sakit mase nak tunggu jalan bukak..
sakit dia selang seli n mase yg x sakit tu saya sampai tertidur sebab penat tahan sakit..=(
nasib la encik hubby setia menemani di sisi..cheh..hehe..
memang membantu bila suami ade di samping kita bila tgh sakit..
sekurang2nye kurang sket sakit tu..huhu..
encik hubby soh selawat banyak2..dia cakap sabar..(xtau ape yg dia soh sabar kan..hihi..)

jantung baby kat CTG xberapa cantik..
so doc practical tu soh nurse masukkan ubat utk induce..=(
saya dengar induce je dah mula seriau sebab orang cakap sakitnye sekali ganda drpd bersalin biasa..huuwwaaa...=(
doc datang cek lagi kol 10 pagi..tapi kali ni saya pelik sebab saya dengar doc practical tu bace report kt senior doc tu yg jalan saya 4cm..
nurse ade cakap biasa 1 jam akan bukak 1cm..tapi xde pon yg cek lagi lepas masuk labor room tu..
tu saya pelik nape dah dekat kol 10 pagi pon still dia gtau senior doc tu jalan saya masih 4cm??
sedangkan contraction makin kerap n sakit..
sampai jantung baby agak lemah n saya diberi oksigen..siap dah induce lagi..
then saya dengar senior doc tu tegur practical doc yg soh induce tu..
dia cakap "kenapa induce?4cm is ok what?bukan below 4cm.."
tapi benda da pon dimasukkan n doc tu tengok saya, dia cakap "its ok..just pantau baby je.."

lepas dah masuk ubat utk induce tu, sakitnye memang xleh nak cakap..
encik hubby cakap saya pegang tangan dia kuat sgt2..haha..
nurse ade bagi injection bius lepas induce tu..
tapi same je saya rase..sakit sgt2..
dah kol 11 pagi pon still xde nurse or doc yg tunggu kat dalam labor room saya..
hanya encik hubby je yg setia di sisi..
bila dah xtahan sangat2, saya soh encik hubby panggilkan nurse..
yg lawaknye encik hubby cam panik n dia g kat pintu labor room jenguk nurse yg ade kat kaunter tu..
bila ade nurse yg lalu depan labor room saya, dia leh cakap "nurse, dia panggil.."(sambil tunjuk kat saya)
aduhai sayang..memang baby nak gelak sangat mase tu sayang..
tapi sebab sakit, xde la ingat nak gelak..haha..
memang lawak encik hubby leh panggil nurse camtu..bayangkanlah..
then doc or bidan saya xpasti, tapi dia yg datang cek jalan..
dia terkejut sangat sambil cakap kat nurse2 yg ade tu, "almost 9cm..prepare set!!"
saya nampak nurse2 tu kelam kabut siapkan brg2 utk deliver..
bidan tu baik n lembut sangat2..dia cakap "dah 10cm dah..tu kepala baby..suaminye nak tengok,meh sini.."
terus encik hubby g tengok pastu bisik kat saya "dah nampak kepala baby sayang..teran lagi.."
bidan tu siap ajar teran pelan2..macam2 la tapi cara dia tu lembut n tenang aje..
ibu saya dah pesan jangan angkat punggung masa meneran kalau xnak kena jahit banyak..
so encik hubby ni sambil soh teran tu, banyak kali dia ingatkan jangan angkat punggung..
saya rase kalau dia xde, memang x ingat la sebab dah sakit n yg ingat nak sebut Allah aje..
saya ikut semua yg hubby n doc nasihatkan mase proses bersalin tu..

xlame pastu kol 11.23 pagi pada 11 September 2011..
lahir lah our baby girl seberat 2.75kg..

lepas je lahir, doc terus letakkan baby atas dada saya..
Subhanallah..rase nak nangis je mase tu..
encik hubby terus cium dahi n pegang tangan saya..
lepas azan n iqamat kan baby, husband kena kuar..
Alhamdulillah..saya x kena jahit..
maybe sebab baby kecik sangat n saya x angkat punggung..
doc cakap berat dia capai 2.75kg sebab dia panjang..
panjang dia 50cm mase lahir..
kalau tengok badan dia,memang orang akan agak berat dia xsampai 2.75kg tu..

so, ni la pic2 baby beberapa jam lepas dilahirkan..





si comel yg diberi nama....
.....AZRA IRDINA.....

3 comments:

husnyhoneys said...

aimi!!!!
tahniah deliver baby gurl...
cute cm ibu dia... ^_*

*haishhh...jeles ni aimi da dpt baby* =P

.Najihah A. said...

Congratz Aimi! Comey baby :) Dah selamat melahirkan. Panik juga ye saat2 bersalin tu.

Giliran akak pulak tak lama lagi. Nervous nih!

♥e'in♥ said...

comelnye baby! congrats!