Tuesday, January 17, 2012

.....Penjagaan Wajah Cara Saya.....

Salam sayang2 saya..
Sila excited sekarang sebab saya da update blog..
Huahuahuahua......=P

Sejak saya ceburkan diri dalam bidang modelling dan solekan..
Ramai sangat yg tanya camane saya jaga muka..
ALHAMDULILLAH......
Mungkin saya dikurniakan kulit wajah yg kurang bermasalah..

Sebenarnya saya pon pernah ada masalah kulit semasa di sekolah menengah..
Dah la oily..Pastu selalu tumbuh jerawat2 especially yg halus2 tu..
Xpercaya tanya schoolmate ke, dormmate ke, classmate saya ke..Hehe..
Lepas sekolah, saya mula pakai Garnier..
Tapi mase tu pakai Garnier biru yg utk muka oily tu..
2 tahun lepas tu baru saya tukar Garnier kuning tu..
Sebab muka da xde jerawat..Alhamdulillah..=)

Sejak libatkan diri dalam modelling..
Saya terpaksa jaga muka sangat2..
Sebab bila photoshoot, kena makeup tebal macam 10 layer..
Kalau remove guna wet tissue tu..
10 helai kompem x cukup!!Haha..

Jadi setiap kali lepas habis photoshoot, saya akan pastikan saya remove makeup BERSIH-SEBERSIH2NYA!!
INGAT!! SEBERSIH2NYA!!
X kira la time tu saya penat macam mane sekalipon..
Nasib la Abg Roy saya tu sangat caring pasal benda2 camni..
Jadi kalau kate saya tertido pon, dia tetap akan kejot sampai bangun suruh remove makeup n cuci muka dulu..
(sweet x???haha..=P)
Yela..Logik gak kan??Xkan la suami nak tengok muka isteri dia jadi terok kan??
Tu kire tanggungjawab dia gak ke ek??Haha..

Cara saya remove makeup n bersihkan muka :
> Bersihkan muka guna wet tissue sampai tissue yg ntah ke berapa tu putih n xde kesan bedak lagi..
> Basahkan cotton face dengan makeup remover, then lap lagi pada muka utk pastikan muka betul2 bersih..
> Cuci muka guna cleanser yg sesuai dgn kulit anda..
> Bilas dgn air suam..
> Ambil sebiji ice cube n sapu pada muka utk tutup semula liang roma kita..
> Dah lap kering2, guna toner n moisturizer lak..



Ok..Tu cara saya..Maybe lain orang, lain cara..
Kalau suka kamu2 sume boleh ikut..
Kalau xsuke, abaikan..Hehe..=P

Ade gak yg tanya macamane saya nak bagi makeup lasting..
Cara saya lak macam ni..

> Sapu moisturizer pada muka yg bersih..Saya guna Body Shop kalau utk makeup kuar jalan2..Memang akan lasting makeup..Muka pon nampak flawless je..Saya pakai ni gak utk makeup client ye..=)


> Then saya akan spray muka guna Aquara Essence Spray..Benda ni aqua spray..Selain boleh lasting kan makeup, boleh gak nak bagi muka segar bila anda rasa lesu..Chewah promo!!Haha..=P


> Saya juga spray Aquara Essence ni pd sponge yg saya gune utk sapu foundation..Memang best!!
> Makeup la guna foundation, loose powder, 2 way cake, eyeshadow, blusher, lipstick anda segala macam biasa..
> Dah siap makeup, spray lg guna Aquara Essence..
> YEAY!! Dah boleh g jalan2 cari pasal..=P

Muke nk kuar jenjalan..X perlu eyelash sbb nanti dah ke sana ke mari malam2 balik umah eyelash entah ke mana, tuannya entah ke mana..Hehe..=P

Ainul Aishah puji makeup saya..
Sila jeles sekarang..Haha..=P

Abaikan juga kain mummy terbang2..Hihi..

Tengok2..Dah penat jalan2 muka maintain kan??Haha..

Selit sket pic ngn kawan2..=)

Ok..Tu je nak share..
Sebenarnya korang perasan x saya dah share tips tonggang terbalik??Haha..
Patutnya gtau cara bagi makeup lasting dulu..
Baru gtau nk remove camane..
Ni dah terbalik kot..Hehe..=P
Selamat mencuba kawan2..(^_^)

2 comments:

Hannah Miswan said...

gojes mummy....=)

...Aimi Zawiyah Azahari... said...

hehe..ngade hanna..harus gojes utk azra..haha..=P