Sunday, July 31, 2011

:: My Story In Rapi Magazine ::

salam sahabat2 ku sekalian..
entry ni bukan utk meminta simpati atau menunjuk2 ye..
saje nak share dengan kawan2 yg sudi nak bace entry saya..=)

sebelum ni bukan semua orang tau pasal penyakit yg saya hidapi..
bila dapat peluang utk share tentang penyakit yg orang kurang tau ni..
saya pon dengan rela hati sudi berkongsi pengalaman dan pengetahuan tentang penyakit ni..

SCOLIOSIS...
pernah ke anda dengar??
kalau yg pernah, BAGUS!!anda memang alert tentang hal2 kesihatan..
penyakit ni ialah sejenis penyakit tulang belakang yg tidak normal..
means ia x lurus sama ade berbentuk S atau C jika di x-ray dari depan..
sedar x sedar hampir 300 000 orang telah menghidapi penyakit ini..
tu x termasuk yg x refer kat hospital..
ramai kan??
tapi penyakit yg 'kurang popular' ini masih kurang mendapat perhatian oleh semua orang..

so sesiapa yg nak tau, dapatkan majalah RAPI edisi 1 OGOS 2011..
story tentang penyakit saya ade di ruangan DIARI PESAKIT page 74 & 75..
sape2 yg sudi, boleh la bace ye..
boleh tau info n pengalaman saya tentang penyakit ni..=)

apalah erti entry ni tanpa gambar yg di upload..hehe..
so dapatkan RAPI yg ni kalau nak bace ye sayang2ku..=D




nampak x wajah abg roy ku sedang tunjuk 'good'??
gile bangga muke dia masuk mag..haha..(ampun sayang...=P)
daddy ku juga bangga ye..sambil gelak2 tengok muke beliau yg sgt yakin dgn spek itam masuk majalah..haha..

thanx a lot to my hubby a.k.a abg roy sebab sudi menyayangi diriku seadanya walaupun tau pasal penyakit ni..=)
terima kasih banyak2 gak kat my parent, siblings & family yg sentiasa menyokong..

so, tu jela nak share..
kalau ade sesape yg senasib ngan saya, leh la share2 pengalaman ye..
nasihat saya kalau selalu rase sakit2 kat belakang tu, g la x-ray..
mane la tau kan..
mencegah kan lebih baik dari merawat..
nak merawat penyakit ni je dah kena operation dalam RM40k..
x mampu la..high risk lak tu..xnak!!=(


ni la antara sebab saya kawen awal..
orang dok la mengata macam2..hakikatnye orang xtau kan..=(
sebab doc dah suggest kan saya utk pregnant sebelum umur 30..
bila preggy, kesakitan yg saya rase akan LEBIH berbanding orang lain yg bertulang normal..
so thanx again to my luvly hubby..luv u sayang..=D
now pon memang da rase sket2 kesakitannye time preggy..
dah la saya x minum susu..hehe.. <------- salahkan diri sendiri


oh,ye!!lagi 1 saya harap orang xde la memandang rendah kat saya lepas ni..
yela..mane la tau da xnak bagi job or xnak kawan ngan saya lagi sebab saya ade penyakit ni..
hehe..jangan camtu ye..
saya juga manusia biasa yg inginkan kehidupan normal..
saya pon nak berjaya seperti orang lain..

sekian..(^_^)

12 comments:

noyis gila kentang~~ said...

mi...nape aku xtau kau ade sakit.so,jln penyelesaian cam mane?sabar ye mi.jgn takut.Allah ade,kwn2 n family pon ade kat cc kau.:)

...Aimi Zawiyah Azahari... said...

noris, xkan la nak kecoh2..malu tau..=P
penyelesaiannya?operation dalam 40k..
x mampu tau..high risk lagi..=(
beli la mag tu kalau nak tau pasal sakit ni n pengalaman aku..

noyis gila kentang~~ said...

ye ke...xpelah.ade jln lain tu.saba oke.ne tau ade rezeki anak nanti,kau bole g op 2.:) insyaAllah t aku beli mag ni.sorang member aku pon ade skt cm kau.mi,time pregnant ni msti lg sakit kan.sian kau mi..:(

...Aimi Zawiyah Azahari... said...

xde pape la noris..
aku biase aje..
memang la sakit sket bila preggy..
tu la antara sebab aku cepat kawen sebab doc suggest aku preggy b4 30..=)

nana ke? said...

ok . aku dah nangis even belum bace magazine tu . hope everything gonna be ok . tetibe rindu kau :')

nurishawal said...

laa.. kisahnye.. i will buy it mi..
xsngke lak bgtu sriusnye penyakit ny.. h0pe k0 lebih tabah menghadapi semuanye ngn 'abg roy' =P jage ksihatan bt0l2 xpecial tyme pregntkn.. =)
n mudah2an rezeki k0wg betmbh, dpt k0 wat 0p t0wh.. ameenn

ikanriang said...

tak penah tau :( mi, take care. take care :(

fadilahmohdnor said...

aimi..aku mmg beli rapi ni 2x sbuln..diari pesakit ni mmg antare ruangan yg aku suke bace...xsgke sgt kluaran kali ni crite tntg one of my bestfriend..knp xprnh gtau aku?aku syg ko..sabar k..aku tau ko kuat kan..msti de pnyelesaiannya.. :)

Org Kampung said...

Wahhh popular nampak masuk rapi. hehe. xtau pulak aimi sakit ni. pape pun, all the best to you and udin. Xsaba nak tgk baby korg. Sure comel! :)

...Aimi Zawiyah Azahari... said...

nana : janganlah nangis..rind ko gak..=)
shawal : thanx ye..tapi aku memang xnak wat operation tu sbb high risk..=(
ikanriang : thanx a lot..=D
fad : thanx ye..so ko dah beli ke?hehe..
org kampung : xde glamer pon..neway thanx..

nollyfyenee said...

hai sis..ermm ekceli i also have scoliosis same with u..can u share ur experience?

Afida said...

sy pun meghidap scoliosis.tapi dah buat oprt..skrg dah 1 bulan lebih post-oprt..nak tau cerita saya... jom visit my blog and be my followers..
http://afida91.blogspot.com/