Tuesday, July 20, 2010

PANGGILAN ANAK2 KEPADA IBUBAPA...V(^__^)V

salam...
maafkan saya kawan2..
saya memang bz sejak akhir2 ni..
xsempat nak update blog saya ni ha..
tapi hari ni saya akan umumkan satu berita gembira..(✿◠‿◠)

tetiba teruja nak cakap pasal ibubapa dan anak2 ni..
haha..xtau la kenapa..
tapi saya n hubby memang dah bersetuju nak amik anak angkat..
so kena lah berbincang mengenai hal kekeluargaan mulai sekarang..
jadi, nampaknya saya n hubby perlu belajar utk menjadi lebih dewasa dan matang..
hurm..perlu lebih serius!!hehe..

baiklah..mari kita mulakan perbincangan serius dan lebih dewasa..=)
saya akan berkata mengenai panggilan anak2 kepada ibubapa..

1) IBU & AYAH - nampak macam baik je anak2 kalau panggil ibu n ayah ni..macam saya..huhu..tetiba rindu ibu ngan ayah..nak balik jb!!

2) MAK & ABAH - panggilan ni biasa kan..dari zaman dulu2 orang dah gunapakai dah..ibu saya pun panggil nenek n arwah atuk saya mak n abah..sampaikan saya sebagai cucu sulung pun terikut2 panggil dorang mak n abah..sampai sekarang..hehe..

3) BONDA & AYAHANDA - macam best je kalau anak2 panggil kita camni kan?terasa cam golongan bangsawan..haha..tapi ade je org yg guna panggilan ni..tengok cite LAILA ASYIKIN ni tadi pun anak2 dia panggil dia bonda..

4) MAMA & PAPA - comel je anak2 panggil camni..haha..mari berangan!!huhu..

5) MUMMY & DADDY - macam anak2 orang kaya kan kalau anak2 panggil camni..tapi macam xsesuai je kalau anak lelaki dah besar2 panggil mummy n daddy..haha..eh!!saya xtujukan pada sape2..ni cuma pendapat peribadi saya tau..sory..=)

6) UMMI & ABI - kalau orang2 alim selalunya suruh anak2 panggil camni..tapi xsemestinya..ade je yg memang suke anak2 panggil ummi n abi ni..nampak soleh je anak2 kalau panggil camni kan..semoga mereka menjadi anak2 yg benar2 soleh..amin..

7) WALIDAH & WALID - saya xtau la semuanya tau x panggilan ni..tapi masa saya skola, saya ade belajar bahasa arab..masa kat kolej pun ade amik arab lagi..so walidah tu maknanya ibu..walid lak maksudnya ayah..

8) MOM & DAD - hehe..ngade2 x?omputeh je selalunya panggil ibubapa dorang mom n dad ni..huhu..kalau ade yg memang suke dipanggil oleh anak2 camni..silakan..=)

jadi, itulah saje yg saya sedang terfikir wat mase sekarang..
kalau ade sape2 yg ade lagi panggilan anak2 kepada ibubapa yg saya xtau..
silalah kongsikan bersama ye..hehe..
tapi sebenarnya ayah saya panggil arwah atuk saya 'bak'..
tapi saya nak tulis kat atas xtau nak letak panggilan utk pasangan bak tu ape..
hahahahaha..
so lebih baik xyah tulis..
panggilan kat atas tu adalah panggilan pasangan yg biasa..
ade je yg panggil ayah dgn papa, ibu nya lak dipanggil bonda..
boleh je nak tukar2..
terpulang pada keselesaan masing2..
SAYA??
erm..xtau la..ade sape2 nak cadangkan anak angkat saya nanti nak panggil saya n hubby ape x??
silalah bagi cadangan k..
amat dialu2kan ye kawan2..huhu..


sekian....(◕‿-)

3 comments:

Anonymous said...

sape beby ni?
-cekelat-

Love2BeMagnifique... said...

anak angkat aku..=)

Coyotito Aimd said...

dah de ke anak angkat nye . ingtkan baru plan je . hehe . tu nape si comel bau badan sndri ke . huhu .


klik klik klik !
coyotitoAIMD
CAsmartworks