Monday, May 31, 2010

persiapan mendaki bukit / gunung bagi seorang wanita...

salam 1 dunia...(wah, da upgrade nampak?)
semalam saya pergi mendaki BUKIT BROGA / BROGA HILL...
(semalam sebenarnya adalah ahad minggu lepas 23 may sbb sy simpan dlm draft hari tu xsempat publish b4 balik jb..hehe...)
sangat best dan sangat letih...
tapi da sampai atas rase cam honeymoon lagi sekali la...
sebab g berdua je ngan hubby...=)

ok, saya akan share persiapan saya sebelum mendaki...
terpulang lah anda nak ikut atau x...
tapi mesti bace sampai habis dulu entry ni tau..
then baru decide nak ikut x preparation saya...haha...

barang2 yg perlu dibawa :

1) beg galas belakang (kalau bawak handbag kang xterbawak sampai atas)
2) air dalam botol besar (ni pun blom confirm cukup)
3) kamera (kalau leh DSLR sbb nanti jadi geram xdpt snap jauh)
4) purse (sbb mane tau kena bayar parking)
5) compact powder (nanti nak snap pic muke minyak2 da xcantik da)
6) sunblock (nanti kena sunburn)
7) lipbalm yg ade SPF (nanti bibir kena panas sgt jadi kering)
8) towel (utk lap peluh semasa mendaki)
9) tongkat utk mendaki / kayu pun boleh lah (utk memudahkan pendakian)
10) goreng pisang (nanti sampai atas lapar nak makan ape kalau xde bawak ape2..lagi sedap kalau bawak donut 'the alien' beli kat big apple..=P)

ok, tu lah barang2 yg saya bawa semalam...
JANGAN GELAK!!!
suke hati saya lah nak bawak apa pun...
asalkan saya selesa ye dak?hehe...
yg penting saya YAKIN saya akan sampai puncak!!
persediaan mental juga mesti ada ye kawan2...=P

now, mari kita layan gambar...
minum2 air tebu dulu otw ke BROGA HILL...
kasi ada tenaga sket...haha...
omg!!!mukaku tanpa apa2 solekan!!!
serius buruk!!!pucat!!!
tapi muke ok lagi time ni...
abg roy bersemangat memulakan pendakian...
sedang bising pada isteri comelnye ini...
"cepatlah yang...blom sampai kaki bukit da sebok nak amik gambo...!!"
kami meneruskan pendakian...
gambar ini dirakamkan semasa kami berhenti berehat melepaskan lelah...
penat o0o mendaki...





serius aku letih!!!mula2 excited kemain...
mari lihat mukaku keletihan...

haha..xleh terima aku tengok muka sendiri!!
baru sket...
BROGA HILL ade 4 peaks...
peak 1 pun xsampai lagi camane?=D
muka penat, baju basah, peluh meleleh...
gambar aku snap mase tgh mendaki...
sabar...ni masih bawah lagi...
stop lagi sbb aku mmg xlarat da...
muka semakin pucat...
abg roy control macho konon2 masih bertenaga...=P
aku pitam lah weh...
penat sgt...haha...
sila jangan gelak!!!
tolonglah jgn malukan saya...
saya xtau bile abg roy snap pic ni...
tapi mmg serius saya pitam...
kepala pening, gelap je rase...haha...
konon dulu2 org naik everest nak naik gak...
bukit broga pun pitam, apatah lagi 'gunung'!!!
hubby yg snap kot pic ni...
sbb saya sedang menenangkan diri...
haha...jantung berdegup laju gile xingat weh!!!
tengok, tinggi gak ape...
ni kat peak 1...kot..???hehe...
ni pic sket je lagi nak sampai peak 1...
aku da nak pitam lagi sekali..
sebab atas ni xde pokok...
cuma lalang n batu2...
tapi angin die sejuk...
agaknya abg roy mmg suke snap aku time buruk2...

ni mase aku pitam lagi kali kedua...
lame weh x melakukan xtvt riadah...
tu yg pancit...haha...
atas tu peak 1...
bukit ni kejap naik, kejap turun...
tapi bila sampai part curam, serius aku gayat!!!
ni peak 1...
tu menuju peak 2...
aku kepenatan...
xpelah ek pic xpakai tudung ni..
bukan nampak pun rambut aku camane...
kire cincai la...ampun...
wah, aimi meneruskan pendakian dgn bersemangat sekali menuju ke peak 3...
ceh...bile da ok kemain sebok berposing...
nak gak lagi!!
mase ni abg roy da bising asyik pic aku je..
la...aku tgh tengok batu pun abg roy nak snap...
tengok, bukan salah ibuku mengandung jika aku menjadi buruan lensa...=P
baju abg roy lencun...
ingin mengukir senyuman, tapi xmampu...
sangat indah ciptaan Allah bukan??
suka hati lah saya nak pose kat mane pun...
(sebenarnya kaki aku dah penat time ni)
awan itu sungguh cantik!!!
kesian abg roy penat bawak beg...
tengok tu!!
kena marah lagi sbb lambat sgt jalan...
sebok amik gambo jek...
abg roy cakap, "cepat lah by!!panas ni..."
(dgn muke berkerut menahan kehangatan mentari)
cantik kan..??
ape lah abg roy cuba lakukan ni...
haha..aku pun dah jangkit da...
xlawa pun xpe lah..
yg penting background belakang tu cantik...
muka aku peluh2 kemerahan...
sungguh xboleh diterima gambar ini!!
aku gila kamera!!!
wawa sila bersetuju dgn statement saya...
ceh..mentang2 da sampai peak 3...
snap pic peak 2 dgn penuh rase bangga!!!
peluh2 mula kelihatan di busanaku,,,
awan tu lawa!!
sempat berposing ayu di pinggir batu...
nak gak tunjuk gambar awan lagi sbb suke!!
kami di tepi batu yg sangat besar utk berlindung dari panahan matahari...
ya allah...kenapa teruk sangat muka aku...
la...lupe terus pasal compact powder yg bawak tadi...
letih punya pasal...=(
pucat muka aku...
xpe la..pucat pun pucat la..
yg penting pose!!
wah2 abg roy!!enak meneguk air nampak??
cuba cari mane air botol tadi??
yes!!tepat sekali!!
di belakang abg roy!!cuba utk disorokkan tapi gagal...
abg roy sayang sedang cuba utk memanjat batu besar itu...
ok, inilah dia gunanya goreng pisang yg dibawa tadi..
kan lapar bila tenaga da habis diguna utk mendaki...
tiba mase utk makan goreng pisang!!!yeay!!
budak kecik berdua ini ikut ayah dorang mendaki...
serius kagum gile sbb dorang xreti penat...
relax je...jasad masih muda mungkin...
tulang-temulang masih kukuh...
paru-paru masih handal mengepam darah...
jantung masih laju berdenyut..
tu yg ok je sampai atas...
lebah ni suke sgt kat abg roy...
mungkin kerna peluh abg roy manis...huhu...
tengok btol kan saya cakap??
cuba berposing style dulu2...
atas batu..haha...
atas tu peak 4...
puncak BROGA HILL...
wah..aku di sebalik lalang...
rase gile cam honeymoon lagi sekali...
pic ni lawa...
yg buat onar hanyalah tgn org yg sdg snap pakai nset tu...
bebola api......haha...
indahnya sunset...
hari tu stop sampai sini sbb nak balik jb lagi sekali...
ni nak sambung balik walaupun xtau idea masih ada ataupun tidak...
sangat indah dapat menikmati sunset bersama si dia...
kami nampak sun tu turun sket2...
serius xtipu!!
tidak pasti mengapa mesti sebelah kaki naik ke atas...
tidak mensyukuri nikmat tuhan mungkin...
sudah diberi dua kaki ingin berdiri satu kaki...
sila bersyukur sekarang aimi!!
......baiklah......=)
xpaham kenapa pic ni di snap oleh abg roy...
mungkin sebab aku bukan orang seni...haha...


akhirnya...
kembali juga kami ke kaki bukit broga...
walaupun hari sudah gelap...
lupa nak bawak touchlight...
hanya berbekalkan lampu hanpon sahaja...
alhamdulillah sampai...hihi...=)
kamu nampak ape??
sila diam sekarang dan berhenti gelak!!
sebab saya tahu apa yg anda ingin katakan...
saya sendiri xtau kenapa nampak sangat peluh di atas perut tu...
dah lah pic ni buat saya nampak gemok!!
(salahkan tukang snap sbb snap xikhlas n xgtau peluh sgt kelihatan..)
si tukang snap@abg roy ni nampaknya lagi lenjun dari saya...
kesian die...=(
nak jugak soh abg roy snap lagi skali...
haha...aku gila kamera kan!!
padahal xsedar diri muka da cam tauke minyak kelapa...
berkilat sampai leh jadi spotlight!!


ok sebelum berpisah saya ada pesanan utk anda...


1) tolong jgn beria macam saya jika nak naik bukit / gunung sbb anda xtau anda boleh sampai ke x kat atas tu
2) sila sedar tahap ketahanan diri anda dan jangan mengaku kata larat padahal dah nak pitam + darah dah kering kat muka
3) xpayah lah nak bawak compact powder segala sbb xkan gune punya bila da sampai atas nanti (haha...ini pesanan dari yg berpengalaman..=P)
4) dah xboleh nak control cun bila da pancit semasa mendaki (time tu lantaklah camane pun rupa aku..mmg da xpeduli dah!!)


sekian...XOXO

7 comments:

Mrs Camillo said...

best!!!!!!

Love2BeMagnifique... said...

haha..tapi cam nak pengsan tau...

najwanajjib said...

bkan nak cakap pe la.tapi muke ko sangat amazing.HAHA

myra arshad (: said...

waaah . tahniah kerana berjaya sampai ke puncak! hehe :)

btw, tengs for following :))

Love2BeMagnifique... said...

najwa : amazing camane yg ko maksud ko?xperlu perli aku sebegitu wawa...

myra : tq2...n u r most welcome...tq gak cz sudi follow my blog...=)

en_me said...

serius happening uoolss.. ehehe

nazlyrahim said...

tahniah sbb sampai gak ke puncak broga..